KURS Świadomego Żywienia w/g Medycyny Chińskiej

"Pokarm jest warunkiem życia ludzkiego, ilość i jakość pokarmu warunkuje jego przedłużenie."

Andrzej Czesław Klimuszko

 


Właściwe żywienie jest KLUCZOWYM elementem, pozwalającym utrzymać organizm w zdrowiu, dobrym samopoczuciu i witalności. JEST RÓWNIEŻ PODSTAW KAŻDEJ TERAPII, KAŻDEGO UZDRAWIANIA (oraz samo w sobie może stać się terapią). To, co zjadamy, ma bezpośredni wpływ na nas, dlatego wiedza o tym powinna być naszą podstawową umiejętnością.
Niestety, obecnie "biznes" medyczny i spożywczy lobbuje politykę, ekonomię, organy decyzyjne do tego stopnia, że zostaliśmy sprowadzeni do roli bezmyślnych konsumentów-klientów przemysłu spożywczego i karteli farmaceutycznych. Staliśmy się chorzy, głównie z powodu jedzenia i nadużywania leków chemicznych.

Kurs, na który zapraszam jest formą radykalnego otwarcia oczu na obecną sytuację. Dowiesz się na nim, które produkty żywnościowe są głęboko szkodliwe, które ograbiają cię z energii i skracają życie. Poznasz też rozwiązania służące wydobyciu ciebie i twoich bliskich z niekończącej się historii chorób, słabości, dyskomfortu.
Alternatywą dla "szkodliwego" żywienia jest m.in. Medycyna Chińska, ze swoją wspaniałą Dietetyką.
Ten system żywieniowo-filozoficzny jest tak kompletny i głęboki, że konsekwentnie stosowany, pozwala na radykalną poprawę naszego zdrowia. Używany zaś jako profilaktyka - zwiększa żywotność, witalność i poprawia jakość życia.
Dla ludzi Wschodu dieta stanowi część ich filozofii życia, odzwierciedla więc naturalne prawa obowiązujące we wszechświecie. Założenia chińskiego sposobu odżywiania opierają się głównie na energetycznym potencjale tego, co spożywamy. Swoją prostotą przeciwstawiają się zachodniemu, intelektualnemu podejściu do tematu, które skupia się m.in. na wyliczaniu mikroelementów, kalorii, witamin itp.

Dietetyka chińska zwraca szczególną uwagę na zrozumienie naturalnych cykli i potrzeb organizmu, odpowiednie dopasowanie pokarmu do indywidualnych potrzeb, co gwarantuje dobre samopoczucie i zdrowe, pełne energii funkcjonowanie do późnych lat życia. 
Jest to system holistyczny, zajmujący się zaburzeniami ciała tak samo, jak zaburzeniami umysłu, emocji, a nawet ducha. Jedzeniem i ziołami oraz odpowiednią "higieną" życia, leczy się zarówno przeziębienie, jak i depresję, a nawet do pewnego stopnia transformuje osobowość.


Na zajęciach poznacie podstawowe zasady zdrowego, energetycznego żywienia i sposoby na wyeliminowanie szkodliwych dla organizmu produktów ze swojej diety. Poza tym - uzyskacie wiele ciekawych informacji z zakresu filozofii i medycyny chińskiej oraz gotowe przepisy do wykorzystania na co dzień. 

Ukończenie wyższych stopni (II-IV) umożliwi praktyczne użycie pokarmu do leczenia dolegliwości i uzdrawiania na różnych poziomach. ​

W trakcie każdego ze spotkań przyrządzamy posiłki, ćwicząc od razu sposób gotowania dopasowany do naszych potrzeb, dolegliwości, czy danej pory roku.

 

************************************

Temat dietetyki chińskiej jest bardzo głęboki i jego zrozumienie wymaga czasu i praktyki, dlatego też jego nauka została podzielona na IV stopnie. Kursy I-IV stopnia stanowią całość i udostępniają bardzo bogatą wiedzę, zarówno z zakresu dietetyki i medycyny chińskiej, jak i ogólnych zasad zdrowego żywienia i świadomości konsumenta. Uczestnictwo w kursie II i IV stopnia jest możliwe tylko dla tych osób, które ukończyły wcześniejsze stopnie.

Szkolenia zakończone są wystawieniem certyfikatu ukończenia:
- KURSU I stopnia "Pokarm To Energia i Informacja"
- KURSU II stopnia "Leczenie Poprzez Jedzenie"
- KURSU III stopnia "Diagnoza i Praktyka Leczenia Pokarmem"
- KURSU IV stopnia: "Kunszt Uzdrawiania Pokarmem - poziom zaawansowany"


Każdy z uczestników otrzyma skrypt z podstawowymi informacjami na omawiane tematy.

 

ZOBACZ OPINIE UCZESTNIKÓW
 

------------------------------------------

Prowadząca: 

Izabela E. Paletko
Zajmuje się samorozwojem poprzez pracę z ciałem, energią, umysłem i duchem ponad 30 lat. Uzyskała specjalizację w uzdrawianiu poprzez zastosowanie świadomego żywienia oraz pełnego przepływu energii, opierając się w dużej mierze na Medycynie i Filozofii Chińskiej oraz naturalnych terapiach starych tradycji i dawnych kultur. 
W pracy z ludźmi stosuje wiele technik i terapii, dobierając je odpowiednio do danej sytuacji. Traktuje człowieka holistycznie, rozumiejąc, że stanowi całość jako Ciało-Energia-Umysł-Duch.

************************************


TERMINY:

KURS I stopnia "Pokarm To Energia i Informacja": 
MALOKA Staniątki, 14-15 marca 2020
---------------
KURS II stopnia "Leczenie Poprzez Jedzenie": 
MALOKA Staniątki, 23-24 maja 2020
---------------
KURS III stopnia: "Diagnoza i Praktyka Leczenia Pokarmem"
MALOKA Staniątki, 26-27 września 2020

---------------
KURS IV stopnia "Kunszt Uzdrawiania Pokarmem - poziom zaawansowany":

MALOKA Staniątki, wkrótce...
---------------
WYKŁAD "Podstawy świadomego żywienia wg medycyny chińskiej": 
wkrótce...


Szczegóły poniżej
------------------------------------------


 

STOPIEŃ I: "Pokarm To Energia i Informacja"
14-15 marca 2020
Miejsce: MALOKA Staniątki; Niepołomice, Staniątki 58
sobota, godz. 10:00-17:30
niedziela, godz. 9:30-16:30


TEMATYKA ZAJĘĆ:
 - uniwersalne zasady zdrowego żywienia i kształtowanie postawy świadomego konsumenta;
 - zestawienie produktów szczególnie szkodliwych dla zdrowia;
 - podstawowe terminy i filozofia medycyny i Dietetyki Chińskiej (Yin-Yang, Pięć Przemian itp);
 - podział produktów na ogrzewające, ochładzające, neutralne itp;
 - smaki "informacyjne" i ich ogólny wpływ na organizm;
 - zegar biologiczny i higiena życia (naturalne funkcjonowanie organizmu w ciągu doby);
 - określenie rodzajów energetyki ludzi (różne typy budowy i poziomu energii);
 - kalendarz energetyczny i ogólne zasady energetyczne w określonych porach roku;
 - jak odżywiać się w danej porze roku;
 - proste kuracje oczyszczające (na wiosnę i jesień);
 - organy szczególnie aktywne w określonych porach roku;
 - śluz i nadmiar wilgoci jako najczęstsza przyczyna chorób i zaburzeń (podstawy);
 - zasady gotowania wg Pięciu Przemian.


W trakcie kursu przyrządzamy potrawy, które spożywamy w czasie przerwy obiadowej.

Wszystkie produkty oraz akcesoria do gotowania są dostępne na miejscu.

------------------------------------------

 

STOPIEŃ II: "Leczenie Poprzez Jedzenie"
26-27 października 2019; 23-24 maja 2020
Miejsce: MALOKA Staniątki; Niepołomice, Staniątki 58

sobota, godz. 10:00-17:30
niedziela, godz. 9:30-16:30

TEMATYKA ZAJĘĆ:
 - przypomnienie/omówienie podstawowej wiedzy z zakresu I stopnia (+ informacje dotyczące praktyki własnej);
 - podstawowe funkcje organów;
 - przyczyny chorób (czynniki zewnętrze i wewnętrzne);
 - dolegliwości i ich leczenie dietą i zaleceniami dodatkowymi (z perspektywy medycyny chińskiej);
 - DODATKOWO: leczenie przeziębień w/g medycyny chińskiej (dieta i zalecenia dodatkowe);
 - DODATKOWO: leczenie zaburzeń kobiecych w/g medycyny chińskiej (dieta i zalecenia dodatkowe);
 - śluz i nadmiar wilgoci jako najczęstsza przyczyna chorób i zaburzeń (przypomnienie + dodatkowe informacje);
 - wpływ emocji na stan zdrowia.


W trakcie kursu przyrządzamy potrawy, które spożywamy w czasie przerwy obiadowej. 

Wszystkie produkty oraz akcesoria do gotowania są dostępne na miejscu.

------------------------------------------
 

STOPIEŃ III: "Diagnoza i Praktyka Leczenia Pokarmem"
26-27 września 2020
Miejsce: MALOKA Staniątki; Niepołomice, Staniątki 58
sobota, godz. 10:00-17:30

niedziela, godz. 9:30-16:30

TEMATYKA ZAJĘĆ:
 - przypomnienie/omówienie podstawowej wiedzy z zakresu I i II stopnia (+ informacje dotyczące praktyki);
 - DIAGNOZOWANIE - czyli jak rozpoznawać dolegliwości i zaburzenia organizmu, stosując podstawową diagnozę w/g zasad Medycyny Chińskiej;
 - diagnoza z języka (podstawy);
 - opis i zastosowanie smaków TERAPEUTYCZNYCH;
 - leczenie wybranych chorób (moduł dopasowany do potrzeb uczestników);
 - PRAKTYKA: diagnozujemy wszystkich uczestników i dobieramy leczenie żywieniem;
 - odżywianie wegetarian;
 - podstawy suplementacji (czyli co warto wiedzieć o witaminach i mikroelementach);
 - jak budować/utrzymać odporność.

W trakcie kursu przyrządzamy potrawy, które spożywamy w czasie przerwy obiadowej.
Wszystkie produkty oraz akcesoria do gotowania są dostępne na miejscu.

------------------------------------------
 

STOPIEŃ IV: "Kunszt Uzdrawiania Pokarmem - poziom zaawansowany"
wkrótce...
Miejsce: MALOKA Staniątki; Niepołomice, Staniątki 58
sobota, godz. 10:00-17:00

niedziela, godz. 9:30-16:00

TEMATYKA ZAJĘĆ:
 - przypomnienie/omówienie podstawowej wiedzy z zakresu I i III stopnia
 - DIAGNOZOWANIE ZAAWANSOWANE (czytanie z twarzy i inne formy diagnozy szczegółowej);
 - diagnoza z języka (praktyka i uzupełnienie wiedzy);
 - leczenie wybranych chorób (moduł dopasowany do potrzeb uczestników - cd);
 - PRAKTYKA: diagnozujemy wszystkich uczestników i dobieramy leczenie żywieniem;
 - kuracje specjalistyczne (odkwaszanie, leczenie Candida, przeciwpasożytnicze);
 - leczenie układu nerwowego - podstawy (SM, borelioza, ADHD, choroba afektywna dwubiegunowa, depresje, choroby neurodergadacyjne);
 - zaawansowana suplementacja;
 - leczenie nowotworów - podstawy;
 - inne tematy zaawansowane (dopasowane do potrzeb uczestników).
 
Ze względu na poziom zaawansowania i ogrom wiedzy - pomijamy na tym stopniu gotowanie własne (w czasie przerwy obiadowej dostępny będzie catering).
------------------------------------------


WYKŁAD "Podstawy świadomego żywienia wg medycyny chińskiej"
wkrótce...


TEMATYKA WARSZTATU:

Podstawowe informacje dotyczące Dietetyki Chińskiej i Kuchni Pięciu Przemian, w tym:
- uniwersalne zasady zdrowego żywienia i kształtowanie postawy świadomego konsumenta;
- zestawienie produktów szczególnie szkodliwych dla zdrowia;

- koncepcja YIN-YANG w żywieniu;
- podział produktów na ogrzewające, ochładzające, neutralne itp;
- smaki i ich wpływ na organizm (właściwości uzdrawiające smaku oraz kiedy nie należy go używać);
- zegar biologiczny i higiena życia (naturalne funkcjonowanie organizmu w ciągu doby);
- wilgoć i śluz w ciele - przyczyna większości chorób (skąd się bierze i jak go eliminować);
- zasady gotowania wg Pięciu Przemian (opcjonalnie).

************************************


Inwestycja*: 
KURS I stopnia: 530 zł
KURS II stopnia: 530 zł
KURS III stopnia: 530 zł
KURS IV stopnia: 500 zł
Wykład: 40 zł (płatne na miejscu)

Kontakt i rezerwacja miejsc:
e-mail: maloka.szkolenia@gmail.com
tel. 577 658 888

Rezerwacja na kurs nastąpi tylko po wpłacie zadatku. 
UWAGA! Ze względu na ograniczoną ilość miejsc, zadatek jest bezzwrotny. 
Zwrot zadatku nastąpi tylko wówczas, gdy kurs zostanie odwołany z winy organizatora (ze względów technicznych, bądź z powodu za małej ilości rezerwacji) - wpłacona kwota zadatku zostanie wówczas zwrócona w całości.

ILOŚĆ MIEJSC OGRANICZONA (pracujemy w kameralnych grupach)!

Wysokość zadatku: 130,00 zł
Nr konta podany zostanie po przesłaniu zgłoszenia mailem: maloka.szkolenia@gmail.com
Prześlij e-mail ze swoimi danymi (imię i nazwisko) i numerem telefonu kontaktowego.

 



* Podane opłaty to kwoty NETTO. Dla osób, które chciałyby otrzymać fakturę - należy zgłosić ten fakt W DNIU ZAPISÓW, podając dokładne dane do faktury. NIE WPŁACAJ ZADATKU, ponieważ opłatę należy wówczas dokonać w całości, na podstawie dokumentu wysłanego mailem (faktura opiewa na kwotę netto + 23% VAT).

************************************

Firma prowadząca/organizująca Warsztaty i Kursy: Izabela Paletko HARMONICA, jest wpisana do Rejestru Instytucji Szkoleniowych, prowadzonego przez Wojewódzki Urząd Pracy w Krakowie.
Numer wpisu do rejestru instytucji szkoleniowych: 2.12/00218/2017

Aby sprawdzić, czy możesz skorzystać z dofinansowania na KURS Świadomego Żywienia w/g Medycyny Chińskiej z Funduszy Unijnych, skontaktuj się z lokalnym Urzędem Pracy, bądź instytucją zajmującą się podnoszeniem kwalifikacji zawodowych ze środków Krajowego Funduszu Szkoleniowego.

 

 
 
 
 
 
This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now